Spiridusul care ne da viata se afla in fiecare pahar sau sticla cu apa si ne ajuta sa traim. Din acest motiv, se spune ca apa inseamna viata. Asa te rog sa te gindesti, in fiecare zi, daca nu-ti place sa bei apa. Omul este, in mare parte, apa. Deci, avem nevoie de ea, ca sa putem trai si ca sa fim sanatosi. In timpul verii, organismul are si mai multa nevoie de apa, asa ca, lasa spiridusul sa iti faca viata mai usoara ! Si mai frumoasa :).

spiridus-apa-1

STIAI CA… ?

* Organismul foloseste si refoloseste 9.450 l de apa zilnic (40.000 de pahare)

* Rinichii filtreaza zilnic 1510 l de singe, iar, prin acest proces, se “pierd” 10-11 pahare cu apa: 5 pahare si jumatate se elimina prin urina, 2 pahare cu apa, prin respiratie (sub forma de vapori), o jumatate de pahar cu apa se elimina prin scaun si apa din 2 pahare se evapora prin piele.

* Cum inlocuim aceasta apa, care se “pierde” din organism ? Aproximativ 2 pahare, din cele 10,11 pierdute, sint inlocuite cu apa provenita din alimente. Si inca un pahar cu apa este redat organismului prin metabolizarea (arderea) caloriilor. Restul, de 8 pahare cu apa, reprezinta datoria noastra, catre propriul corp.

CITA APA TREBUIE SA BEAU, IN FIECARE ZI ?

Pentru ca organismul tau sa functioneze normal, este necesar sa-i asiguri o cantitate de apa, cit mai mare. Studiile specialistilor arata ca un adult sedentar, de virsta medie, ar trebui sa bea 240 ml de apa (un pahar), pentru fiecare 9 kilograme de greutate a corpului, adica 8-10 pahare/zi. De exemplu, o persoana de 54 de kilograme, trebuie sa bea 6 pahare cu apa, pentru a acoperi necesarul zilnic. In timpul verii si in timpul efortului fizic, trebuie crescuta si cantitatea de apa consumata.

CUM ESTE BINE SA DOZEZI APA, PE PARCURSUL ZILEI ?

Iata cum impart specialistii, care au realizat acest studiu, necesarul de apa zilnic:

* dimineata, pe stomacul gol: 240-355 ml apa

* pina la amiaza: 475-700 ml apa

* dupa-amiaza: 475-700 ml apa

* seara: 240 ml apa

Niciodata, apa nu se bea in timpul mesei, pentru ca dilueaza sucul gastric si intirzie digestia.

DE CE TE AJUTA APA SA SLABESTI ?

* asigura producerea unor cantitati suficiente de saliva si suc gastric

* transporta nutrientii din alimente, in fiecare celula a organismului. Vitaminele, mineralele, proteinele – toate substantele nutritive – ajung, in celule, dizolvate in apa din singe

* previne constipatia

* curata organismul de toxine. Rinichii contin 83 % apa. Cu cit bei mai multa apa, cu atit le va fi mai usor, rinichilor tai, sa elimine toxinele din corp

* impiedica retentia hidrica, adica aparitia surplusul de apa, in muschi si tesuturi. Retentia de lichide nu este produsa de consumul mare de apa si nici nu se “vindeca” prin scaderea cantitatii zilnice de apa. Din contra ! Pentru eliminarea retentiei hidrice se recomanda un consum cit mai mare de apa, pentru a asigura o buna circulatie limfatica si sanguina

ALTE BENEFICII ALE CONSUMULUI DE APA:

* Apa asigura o viscozitate normala a singelui, “unge” articulatiile corpului si le ajuta sa nu “scirtiie”, asigura umiditatea mucoaselor si a suprafetei ochilor, asigura o buna functionare a celor 2 milioane de glande sudoripare din piele si stimuleaza o atitudine pozitiva. Specialistii au demonstrat ca persoanele care consuma suficienta apa sint mai vesele, mai energice si mai sociabili.

spiridus-apa

Publicat de Irina Reisler

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler